13 maj 2013

Badi-folket

Mamma berättade om tre nepalesiska kvinnor, som kommit till Sverige och tack vare det uppmärksammade jag en artikel i Aftonbladet igår. Läs artikeln här.
För flera år sen såg jag en dokumentär om de här kvinnorna, men de bodde i Indien, och jag for så illa av att se hur de behandlades.
De kastlösa kallas för the untouchables, inte av nepaleser eller indier själva utan av resten av världen, och människor födda i Badikastet är "untouchable among the untouchable" vilket innebär att de har lägre status än en kastlös.
Ca 40 000 ur Badikastet bor i Nepal idag och flickorna börjar våldtas i 10-årsåldern. Ett samlag kostar ca 7 kronor och även fast de är föraktade i samhället så har varken politiker eller poliser några som helst problem med att använda sig av deras tjänster.
Skänk gärna en slant till Love Nepal på deras hemsida, som du hittar här.
På hemsidan kan du läsa om fruktansvärda livsöden där flickorna har blivit räddade. Men man ska veta att många många flickor och kvinnor utsätts för våldtäkter varje dag och det lyfts inte ens på ögonbrynen.
Jag frågade runt lite på Facebook om någon kände till Badikastet och deras livssituation och det var en nepales som behagade svara. Han sa att människor inte har tid att engagera sig i sånt, de har nog med sitt. Och förresten hade han aldrig hört talas om dem. Så så var det med det.
Det är helt sjukt att man ska få reda på såna viktiga saker från Sverige.

3 kommentarer:

 1. Hello!
  Gå in o läs på bloggen ninafoxstark.se där flickorna fick rida lite på deras hästar under deras Sverige besök då familjen Stark som har Väderstadsverken har ett starkt engagemang till dessa flickor. Nina är min tränare.
  kram Tess

  SvaraRadera
 2. Letar överallt, men kan inte hitta inlägget. Sitter på flygplatsen på väg till Delhi. Kram!

  SvaraRadera
 3. Gå in på sidan, tryck på höger rutan o scrolla ner. Inlägget är ca 2v gammalt typ.
  Tess

  SvaraRadera