21 februari 2013

Head Lama

Vår vän Krishna, som egentligen är buddhist, men valde ett hinduistiskt namn när han flyttade till civilisationen vilket kan te sig lite märkligt, berättade en otrolig historia från hans hemby Marfa i Mustang, som ligger i norr precis innan sista Himalayakammen och den kinesiska gränsen.
Här kommer storyn i korta drag:
Byn har, precis som alla byar i Nepal, ett tempel och i Marfa är de buddhister. Chefs Laman, eller the Head Lama som de säger, dog och de sökte i barnen i byn och byarna runtomkring efter hans reinkarnation, alltså hans ande.
De hittade en pojke, som var fem år och han sattes i templet för upplärning.
Till för bara några år sen tog det sex dagars vandring från närmsta väg att nå byn, numera kan man åka jeep i sju timmar.
Byn bestämde sig för att skicka pojken till ett tempel i Darjeling för att studera och sen komma tillbaka och utveckla templet och byinvånarna.
Åren gick och han gjorde mycket bra ifrån sig i skolan. Taiwanesiska buddhister kontaktade byn och frågade om de fick låna honom i några år och byn tyckte det var en bra idé att deras Head Lama fick se mer av världen innan han kom tillbaka.
Efter några år fick en amerikan upp ögonen för honom och än en gång fick byn frågan om han kunde lånas ut några år till USA. Återigen igen tyckte byn att det var en bra att han fick se ytterligare lite mer av världen.
Åren gick och byn började undra när han skulle komma tillbaka. Tillslut blev de arga och tvingade hem honom.
Men, nu var han inte samma person längre. Han hade svårt för det enkla leverne, som templet erbjöd. Ingen ordentlig toalett, ingen tvättmaskin, ja, listan kunde göras långt.
Så han tog sitt pick och pack och drog tillbaka till USA och rykten går att han har gift sig.
Så, nu sitter byn förbannad utan en Head Lama och inte kan de skaffa en ny eftersom han i USA måste dö först, så hans ande får återfödas i något barn här i Nepal.
Men så vitt Krishna vet, så vet de inte var han är och då kommer de inte veta när han dör heller.
Jag skulle så gärna vilja djupintervjua den där Laman och höra om hans resa, både fysiskt och mentalt. Det skulle bli en fantastisk bok, tror jag.
Krishna berättade också att tills för några år sen sattes alltid mellanbarnet i templet, oavsett om det var en flicka eller pojke, men numera föds det oftast inte mer än två barn i varje familj, så templet håller på att avfolkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar