1 februari 2010

Lugn söndag

Söndagarna är numera till för oss i familjen att göra något kul ihop, men jag och Leya fick göra stan själva.
Niklas hade feber och låg nerbäddad. Han brukar aldrig sjåpa sig när han är sjuk, (den rollen har jag), så jag förstod att han behövde vila.
Leya och jag gick till Nöff Nöff Benny på taket och åt brunch. Fast om jag ska vara ärlig kallar vi det frukost fast klockan kan vara så mycket som två på eftermiddagen.
För er som undrar är Nöff Nöff Benny en bok skriven av Barbro Lindgren.
På vägen dit köpte vi några fler gudatavlor till vårt vardagsrumsfönster och dem visade Leya glatt för personalen.
På kvällen gick jag och Leya ut en stund för att köpa mat och då såg vi att de hade byggt upp ett jättestort tält på hela Chuna Mandi, som är vår närmaste huvudgata.
Vi kikade in och det satt några gubbar i vita kläder längst fram och sjöng och slog på några trummor.Sen hittade vi ett tempel ett stenkast hemifrån.
Det var ett Radha Krishna tempel och det gillar vi. Krishna är ju kärlekens gud så det kan ju bara bli rätt. Leya ville aldrig gå därifrån. Radha: Denna dam, är en gopi, herdinna, som är passionerat förälskad i den unge Krishna. Radhas och Krishnas kärlekshistoria utspelas i byn Vraja och i Vrindavans lundar och skogsområden.
Det äger rum under Krishnas ungdomsår, dvs innan han gift sig med Rukmini och innan han deltar i Mahabharatakriget som Arjunas körsven och rådgivare.
I konsten visas hur Radha nattetid väntar på sin älskade, hur hon smyger hem efter en kärleksnatt, eller hur hon är tillsammans med sin flöjtspelande älskare.
I den hinduiska traditionen har Radha ingen självständig existens som gudinna utan får betydelse enbart som den unge Krishnas älskarinna.
Trots hon är gift med en annan man har hon ett förhållande med Krishna.
Genom att ge efter för sin passion och ge sig in i det förbjudna förhållandet ställer sig Radha utanför det socialt accepterade och riskerar hela sin tillvaro.
Källa: http://www.indien.nu/
Idag är Niklas på benen igen. Just nu är han och Leya på jakt efter någon som kan laga datorerna. Niklas dator var hos en reparatör i en vecka, men han kunde inte laga den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar